Tuesday, June 16, 2009

Betoog en Debat Minor PPP

In oud Woensel bestaat er sinds kort een prachtige formule. Het T-huis. In het begin zagen twee vormgevers een oud pand, waar ze hun artistieke ei in kwijt konden. Na wat papierwerk kregen ze dit pand van Domein, met de voorwaarde dat ze hun pand terug konden geven aan de buurt. De buurt moest er ook wat aan hebben. Het gebaar werd opgepikt door de buurt en zo had de buurt een buurthuis. Win-win-win situatie voor Domein, de vormgevers en de buurt. Nu werd alleen, door het succes van de vormgevers, de vraag groter. Deze vraag konden ze niet meer aan, en zo was uiteindelijk de meest duurzame oplossing studenten vragen. Studenten van Bedrijfskunde, sociaal werk en studenten communicatie werden aangenomen. Het werden er steeds meer, waardoor de vraag omhoog borrelde of er nog wel voldoende begeleiding was voor de studenten. Onze stelling luidt; Het T-huis heeft geen extra beroepskrachten nodig, om de stagiaires te kunnen begeleiden.

Ten eerste zijn er niet 1, maar 2 beroepskrachten aanwezig, die beiden een HBO papiertje op zak hebben. Zij hebben de beschikking over 30 studenten, waarvan het merendeel parttime aanwezig is. Sara en Dennis, klinkt wat aardiger om de namen uit te spreken, zijn fulltime aanwezig. Ze zijn ook voortdurend bezig met de studenten. Zo liep Dennis laatst wat rond om met de werkende studenten te praten, en om ze te helpen, en Sara zat achter haar PC een planning te maken. In de vergaderruimte zaten een vijftal leerlingen te vergaderen, over wat ze met hun ervaringen konden die ze hadden opgedaan tijdens hun stage. Dennis kwam er bij en hielp de leerlingen door hun dikke map met competenties, door voorbeelden te geven die bij de competenties pasten. Vervolgens ging hij weer rustig met iemand zitten praten. Hieruit kun je opmaken dat alles rustig en georganiseerd zijn gang gaat.

Het lijkt, als je binnen komt in het T-huis, en vervolgens een kop thee aangeboden krijgt door een student, alsof het een echt bedrijf is, waar iedereen zijn rol kent.
De twee leidinggevenden zijn duidelijk de baas, en weten precies wat ze moeten doen. Hierbij is geen derde beroepskracht nodig. Sara en Dennis kunnen als beroepskrachten met zijn tweeën makkelijk 30 studenten aan. De studenten zijn dusdanig vooraf geïnformeerd, dat ze precies weten wat ze moeten doen, en wat ze moeten laten. Bij een intake krijg je dus duidelijk je rol aangewezen, en als dit een kids-middag organiseren is, krijg je hiervoor ook genoeg tijd en ruimte. Bij vragen staan Sara en Dennis klaar, en als het fout dreigt te gaan staan ze ook voor je klaar met een oplossing. Dit betekend uiteraard wel dat je zelf gaat oplossen. Zoals eerder gezegd, iemand die de taak heeft om gasten thee aan te bieden doet dit binnen 5 minuten. Dit vergt discipline van de studenten, die wonderwaardig goed nageleefd wordt. De leerlingen leren hier dus goed. Ook is er ontzag voor de agogen, Sara en Dennis in deze, als zijnde de leidinggevende. Als er aanmerkingen zijn word de werkwijze direct aangepast, en andersom, bij vragen wordt er direct geantwoord door de agoog. Hierdoor ontstaat er een uitermate goed leerklimaat, waarin iedereen zijn eigen vrijheid kent. Door efficiënt met studenten te werken loopt alles op rolletjes in het T-huis.

Het T-huis heeft geen beroepskrachten nodig, om de stagiaires te kunnen begeleiden. Dit blijkt dus, omdat Sara en Dennis op soepele wijze hun 30 studenten gemakkelijk aankunnen. Verder blijkt dat alles op rolletjes loopt, en er dus geen extra beroepskracht nodig is. Concluderend kunnen we dus zeggen dat er genoeg orde en gezag is in het T-huis, om studenten op een verantwoorde manier te laten leren.
Het t-huis heeft geen beroepskrachten nodig, om de stagiaires te kunnen begeleiden.


Debat

Argumenten voor:
- Voor, want Sara en Dennis hebben zelf hbo gedaan en kunnen de studenten zelf voldoende begeleiden.
- Beroepskrachten kosten geld, en Sara en Dennis hebben niet genoeg geld uit subsidies voor een extra persoon.
- Het is tegen het beleid van het t-huis in om professionals aan te nemen, want het t-huis werkt altijd al met studenten. Ze doen dit bewust, ze stralen dit ook uit naar de buurt. Het aannemen van een extra professional kan het gezicht van het t-huis aantasten.

Mogelijke argumenten tegen:
- Tegen, want Sara en Dennis kunnen zelf de mensen onvoldoende begeleiden. Ze hebben extra mensen nodig, met ervaring in professionele begeleiding.
- Weerwoord; Sara en Dennis hebben tot nu toe heel veel studenten aangenomen, die allemaal geslaagd zijn. Diegene die niet slaagden zijn er eerder, op tijd uitgestapt.

Monday, June 15, 2009

Trip naar Sheffield / Roundabout

Buitenland opdracht CMV

Op een mooie zondagmiddag 16.30 stonden 5 ijverige Fontysstudenten klaar voor hun trip naar Engeland, met de opdracht vanuit school om een uitwisselingsproject op te zetten met een organisatie in Europa, rondom het thema jongeren. Na een maandenlange voorbereiding gingen we op weg naar Roundabout Ltd., een organisatie in Sheffield die zich richt op dak –en thuisloze jongeren.

Daar aangekomen werden met open armen ontvangen door Tracey Porter, training manager van deze organisatie. De maandag stond in het teken van een eerste kennismaking van de organisatie. Geschiedenis, kennismaking met het personeel van verschillende afdelingen, de structuur van de organisatie, methodieken, accommodaties. Bovenal ook de veiligheidsvoorschriften voor onszelf en de jongeren.

Ook kregen we het programma te zien. Het thema voor de jongeren was deze week: Nederland met een link naar tienerzwangerschappen, sekseducatie, geweld en drugs. Waarom? Omdat er op deze thema’s veel verschillen liggen tussen Nederland en Engeland. Zo heeft Engeland het hoogste percentage tienerzwangerschappen in Europa en ligt dit percentage in Nederland veel lager.

De maandagavond hebben we kort kennisgemaakt met de Trustees van de organisatie. Trustees is een raad van vrijwilligers op organisatieniveau, allen niet werkzaam voor Roundbabout. De Trustees hebben een controlerende functie over het reilen en zeilen binnen de organisatie.


Dinsdag hebben we enkele organisaties bekeken. We zijn bij een organisatie geweest die jonge en aankomende moeders begeleid bij het zwanger zijn, bevallen en opvoeden in de eerste maanden. Informatie over de situatie in Engeland, begeleiding etc. Aansluitend was er een mevrouw van ‘taking stock’ geweest, een organisatie die zorgde voor meisjes die het slachtoffer waren geworden van grooming, een fenomeen wat wij in Nederland loverboys noemen.

Later op de dag zijn wij voor het eerst in contact gekomen met de jongeren van het hostel. Na een rondleiding door het hostel stond er een discussie op het programma tussen ons en de jongeren. Thema: tienerzwangerschappen en sekseducatie. Belangrijkste dingen die daaruit naar voren kwamen: Wij krijgen op een jongere leeftijd voorlichting over seks/liefde/relaties en voor ons is het meer vanzelfsprekend om over deze onderwerpen te praten met ouders, vrienden en docenten.Vandaar de vele tienerzwangerschappen.


De woensdag begon met een bezoek van Joe Kent, directeur van Homeless Link in Engeland. Dit is de overkoepelende organisatie voor alle organisaties die zich richten op dak –en thuisloze mensen. Hij is de persoon die ons in contact heeft gebracht met Roundabout Ltd. Tijdens deze vergadering hebben we de situatie besproken, het beleid van de overheid, de doelen van Homeless Link en de verschillen met Nederland. Aansluitend was het de beurt aan de jongeren om ons vragen te stellen over het leven in Nederland. Ter sprake kwamen zaken als drugs, seks, favoriete muziek, maar ook onze regering/overheid. De jongeren gaven ons aan dat hun beeld over Nederland verandert was. Het beeld voor het gesprek: wij roken altijd jointjes en gaan veel naar de hoeren: het stereotypebeeld dus. Het beeld na het gesprek was veel genuanceerder.

De laatste dag zijn we met de gehele groep, werknemers van Roundabout en de jongeren naar Peak District geweest. Daar hebben we een dag gewandeld waardoor we de kans kregen om individuele gesprekken aan te gaan met de jongeren.


De belangrijkste les die we hebben geleerd is omgaan met jongeren uit een ander cultuur en met een professionele organisatie.

Casus / leermoment

We hebben ook een belangrijke les kunnen trekken uit een situatie waarin we verzeild zijn geraakt. We kunnen wel stellen dat we een ethisch dilemma hadden, een van de jongeren had in het hostel een mes uit de keuken gepakt en getrokken in ons bijzijn. Een andere bewoner en deze jongere begonnen een deels niet te volgen discussie daarover. Waarna de andere jongere het mes mee nam om weg te gooien. De jongere die het mes gepakt had bleef bij ons achter en vertelde vertrouwelijke informatie over zijn verleden en dat hij zich psychisch in de war voelde. We zaten met een dilemma omdat de situatie opgelost was, het mes was weg, het gevaar dus geweken. Daarbij had deze jongere zich helemaal aan ons opengesteld, hij vertrouwde ons volledig, en wilde hij heel graag de volgende dag mee. Maar, hij voelde zich psychisch nog niet goed en hij had natuurlijk nog steeds een straf verdiend omdat hij een mes achterover had gedrukt. We hebben toen besloten na een lange groepsdiscussie het onderwerp te laten rusten tot na het tripje van de volgende dag. De andere jongere bleek s’avonds het al wel gemeld te hebben waarna Tracey een gesprek met ons is aangegaan. Ze was ten eerste bezorgd of er ons iets was overkomen, toen dat niet het geval bleek zag ze het als een goede leersituatie. Zij had alleen liever gezien dat wij het direct gemeld hadden, i.v.m. de veiligheid van het personeel. Wij wilden het dus niet vertellen omdat we het vertrouwen hadden van de inwoner. We hebben geleerd om een professionele afstand te behouden tussen hulpbehoevende en beroepskracht. Achteraf was het dus wel slimmer geweest om te melden. Dit hebben we dus geleerd.

Twitter

Jonathan heeft een twitter account aangemaakt.

Na aanleiding van een hartstikke goede presentatie vandaag (Gino +1) ben ik ook overstag gedaan. Wat leuk allemaal... Nu kan iedereen zien wat ik aan het doen ben. Echt leuk.. Het leukste is dat je ook kan kijken wat ándere mensen aan het doen zijn. Ook heel erg leuk. Ja. Twitter wordt mijn ding, ik ga op zoek naar een telefoontje waarop ik kan twitteren. Qua telefoontjes, goede prijs/kwaliteit verhouding, anyone? Ik heb echt geen idee waar ik moet beginnen met zoeken. Laat het me maar weten. Tot die tijd ga ik even mijn twitter accountje vol spammen..

via https://twitter.com/zrDraik